Τις ημέρες του κορωνοϊού

Και να που βρεθήκαμε κλεισμένοι στα σπίτια μας προκειμένου να περιορίσουμε το φαινόμενο του κορωνοϊού. Και τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε?

Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις κάτι άυλο που δεν ορίζεται, δεν ξέρεις και πως να αντιδράσεις. Όταν αυτή η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο τους εκατοντάδες ενδεχομένως και χιλιάδες ανθρώπους εκεί τα συναισθήματα αρχίζουν και επαναστατούν.

Στην αρχή το είδαμε σαν μια μικρή χαραμάδα για ξεκούραση. Σκεφτήκαμε μια εβδομάδα καραντίνας είναι θα περάσει. Ευκαιρία να κάτσουμε λίγο στο σπίτι, να κοιμηθούμε λίγο παραπάνω, να περάσουμε λίγο περισσότερο χρόνο με τους δικούς μας (για όσους εργάζονται πολλές ώρες αυτές οι στιγμές ήταν πολύτιμες), μετά να μαγειρέψουμε κάτι που δεν είχαμε βρει χρόνο έως τώρα να δοκιμάσουμε ως συνταγή, κάποιοι να διαβάσουμε ένα βιβλίο που είχαμε αφήσει στην μέση, κάποιοι άλλοι να συμμαζέψουμε το σπίτι ακόμη και να κάνουμε ανακαίνιση του χώρου μας, κάποιοι να φτιάξουμε το μπαλκόνι, άλλοι να φυτέψουμε λουλούδια… Γενικότερα υπήρχε μια θετική δραστηριότητα και ένα κέφι για να ασχοληθούμε με όλα εκείνα που μέχρι πρώτινος αναβάλλαμε γιατί δεν είχαμε χρόνο.

Η πρώτη εβδομάδα της καραντίνας όμως, έφερε και δεύτερη εβδομάδα περιορισμού στο σπίτι… Και δυστυχώς τα νέα του κορωνοϊού δεν είναι ευοίωνα. Τα κρούσματα καθημερινά αυξάνονται όπως και οι θάνατοι. Και οι οικιακές εργασίες στο σπίτι περατώνονταν και τα παιχνίδια με τα παιδιά άρχισαν να κουράζουν και τα παιδιά να βαριούνται να μείνουν κεκλεισμένων των θυρών (τόσο ωραίες μέρες είχε έξω και με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους θα μπορούσαν να παίξουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ, με τα κινητά και γιατί να πρέπει να μείνουν μέσα στο σπίτι?). Και την ανακαίνιση του χώρου την κάναμε και τα μπαλκόνια τακτοποιήσαμε και τα βιβλία διαβάσαμε και τα λουλούδια φυτέψαμε και όλο αυτό το μένουμε στο σπίτι άρχισε να κουράζει και να δημιουργεί μια αίσθηση δυσφορίας… Όλοι κάπως έτσι λίγο πολύ αισθανόμαστε.

Και ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να ζει ανάμεσά μας και η καραντίνα θα συνεχίσει να υφίσταται και όπως δείχνουν τα γεγονότα θα ακολουθήσει και άλλη εβδομάδα απομόνωσης στα σπίτια μας και απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων. Έχω εμπιστοσύνη στους γιατρούς μας και στο νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας ότι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα προσπαθήσουν στο μέγιστο των δυνάμεών τους για το δικό μας καλό.

Και σίγουρα κάποιοι θα διαβάσετε και πολλές εκδοχές σχετικά με θεωρίες συνωμοσίας (κατά της Ελλάδας, κατά της Κίνας, κατά της Αμερικής), για άλλες θανατηφόρες νόσους που δεν έκαναν τόσο σαματά όσο ο κορωνοϊός, για μετανάστες που τους μεταφέρουν σε κλειστές δομές που φτιάχνονται ήδη στην επαρχία, για εμβόλια που θα τροποποιήσουν το DNA μας, για σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία ενδεχομένως ένα κραχ ή ακόμη χειρότερα ένας πόλεμος και για πολλά ακόμη αληθινά ή ψευδή ενδεχόμενα. Το θέμα είναι τι θα πιστέψει ο καθένας μας αλλά και τι θέλει να γίνει τελικά σε αυτή την χώρα.

Εάν αύριο έβγαινε ο ίδιος ο κος Σ. Τσιόδρας και μας έλεγε: Σας αποδεσμεύουμε όλους και κάντε ότι νομίζετε, επιστρέψτε στις δουλειές σας και στην καθημερινότητά σας. Έχει κανένας αναλογιστεί τι θα γινόταν μετά? Πως θα ήταν οι επόμενες μέρες?

Δυστυχώς ούτε Κίνα είμαστε ούτε Ταϊβάν και σίγουρα εάν δεν θέλουμε να γίνουμε Ιταλία πρέπει να κάνουμε πολύ υπομονή και όσοι πιστεύουν προσευχή… Καλό είναι να μείνουμε μέσα για τις επόμενες 2 εβδομάδες μπορεί και περισσότερες. Κανείς μας δεν έχει κάνει μελλοντολόγος να ξέρει τι θα συμβεί, αλλά βλέποντας γειτονικές χώρες και περιοριστικά μέτρα καταλαβαίνω ότι όλο αυτό δεν είναι παιχνίδι και είναι πολύ πιο σοβαρό από ότι μπορούμε να φανταστούμε. Και οι δομές υγείας στην χώρα μας όσο και να διαθέτουμε φιλότιμους επιστήμονες, δεν επαρκούν. Και με την στάση μας προσπαθούμε να προλάβουμε τα χειρότερα μιας πανδημίας.

Και για να μπορέσουμε να αντέξουμε και άλλες μέρες μέσα στο σπίτι παρακάτω συγκέντρωσα όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για δραστηριότητες για παιδιά, sites με θεατρικές παραστάσεις, ιστότοπους με δωρεάν βιβλία και ότι άλλο ψυχαγωγικό υλικό έχει περιέλθει στην αντίληψή μου προκειμένου να κάνουμε την διαμονή στο σπίτι μια υποφερτή κατάσταση.

Για τα παιδιά:

Παιχνίδια μέσα από το site  της Εθνικής Πινακοθήκης.

Το Παιδικό Μουσείο προτείνει ιδέες για δράσεις από το σπίτι

Το Μουσείο της Ακρόπολης δίνει την δυνατότητα εικονικής ξενάγησης στις αίθουσες του Μουσείου.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μέσα από την δημιουργική απασχόληση προσφέρει παιχνίδια και δράσεις για παιδιά στην ιστοσελίδα του.

Προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Το Μουσείο Ηρακλειδών προσφέρει ηλεκτρονική ξενάγηση (με βίντεο) σε συγκεκριμένα εκθέματα του μουσείου.

10 Υπέροχες παιδικές ταινίες μικρού μήκους που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο youtube.

6 δωρεάν Online παιχνίδια που θα φέρουν πιο κοντά το παιδί στον πολιτισμό και τις τέχνες.

Σελίδες με έργα ζωγραφικής από διάφορα μουσεία του κόσμου, που μπορείτε να τις εκτυπώσετε και να τις ζωγραφίσουν τα παιδιά σας.

Μοναδικές εικονικές περιηγήσεις σε μουσεία, αξιοθέατα, νησιά και όλα αυτά με ένα κλικ (εξαιρετικό site).

Μπορείτε να εκτυπώσετε και να παίξετε 10 δωρεάν επιτραπέζια παιχνίδια για παιδιά και μεγάλους.

Μπορείτε να ακούσετε παιδικά βιβλία από τον Μικρό Αναγνώστη

Μπορείτε να παρακολουθήσετε παιδικές θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου δωρεάν.

100 δωρεάν διασκεδαστικές δραστηριότητες για παιδιά.

Δωρεάν παραμύθια για παιδιά.

9 Ιδέες για να αντικαταστήσετε την οθόνη τις μέρες που τα παιδιά μένουν αναγκαστικά στο σπίτι.

Το Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι προσφέρει ηλεκτρονικά τις δημιουργικές κάρτες με παιχνίδια όπως κρυπτόλεξα, λαβυρίνθους και ζωγραφική. Μικροί και μεγάλοι καλούνται να βάλουν χρώμα στο εργοστάσιο, να βρουν τις κρυμμένες λέξεις που «ξεπηδούν» από το εργοστάσιο φωταερίου, να φωτίσουν την πόλη!

Δωρεάν σχολικά μαθήματα για όλες τις τάξεις του Δημοτικού.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού μέσα από την πλατφόρμα η Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν την ελληνική ιστορία μέσα από ένα πιστοποιημένο, επιστημονικά και παιδαγωγικά, εκπαιδευτικό λογισμικό.

Εκπαιδευτική Τηλεόραση στο Διαδίκτυο.

Η Tenebra Studios, στηρίζοντας την πρωτοβουλία της Πολιτείας προχωρά στη δωρεάν διάθεση εκπαιδευτικού βιντεοπαιχνιδιού με θέμα τα Μαθηματικά για παιδιά Δημοτικού. Για να κατεβάσετε το παιχνίδι κάντε κλικ εδώ: https://tenebrastudios.com/Einstown/Einstown.exe.

Σας αρέσει ο Καραγκιόζης? Μπορείτε να απολαύσετε πολλές παραστάσεις του εδώ

Το Βαλς με τα παραμύθια της Κάρμεν Ρουγγέρη.

Για τους ενήλικες

Για 7 ημέρες το Broadway Theater σας δίνει την δυνατότητα με μια απλή εγγραφή να παρακολουθήσετε δωρεάν μοναδικές θεατρικές παραστάσεις.

Το θέατρο Πορεία σας δίνει την δυνατότητα να παρακολουθήσετε Online και δωρεάν, εμβληματικές θεατρικές παραστάσεις από την 20ετή πορεία του (όπως η Μεγάλη Χίμαιρα, ο Γιούνκερμαν κ.α.)

14 διάσημες ελληνικές παραστάσεις είναι διαθέσιμες δωρεάν στο ίντερνετ.

450 δωρεάν Online μαθήματα από το Χάρβαρντ, το Κολούμπια και άλλα μεγάλα Πανεπιστήμια του κόσμου.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες ηλεκτρονικές εφημερίδες του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, o μικρός Ρωμηός

Ο Εκδοτικός Οίκος Gutenberg διαθέτει προς ανάγνωση χωρίς καμία χρέωση περίπου 45.000 βιβλία στα ελληνικά.

Περιηγηθείτε σε 12 από τα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου από την θαλπωρή του σπιτιού σας, αλλά και σε ακόμη 10 μουσεία εξίσου σημαντικά.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη σας δίνει δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στο ηλεκτρονικό αναγνωστήριο με μια απλή Εγγραφή.

Μέσω του site free-ebooks μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή pdf επιλεγμένα βιβλία και να τα διαβάσετε.

Η Κρατική Όπερα της Βαυαρίας προσφέρει μέχρι τις 18 Απριλίου 2020 δωρεάν προβολές (το πρόγραμμα είναι στην πρώτη σελίδα) από παλαιότερες παραγωγές. Είναι ήδη διαθέσιμες τρεις: η μοντέρνα Ιουδήθ, η όπερα Τροβατόρε και ένα κονσέρτο με έργα Σούμαν, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Μπαχ, Τσικ Κορία. Διαθέσιμοι αγγλικοί υπότιτλοι.

Τανίες από την ΕΡΤ.

Η Google μέσα από την πλατφόρμα https://artsandculture.google.com/ σας ταξιδεύει σε μουσεία, θέατρα, χώρους σημαντικής σπουδαιότητας, μνημεία, βιβλιοθήκες.

Επίσης μπορείτε να επιλέξετε από την Ανοικτή Βιβλιοθήκη “δωρεάν” το βιβλίο που σας ταιριάζει.

Επίσης και η Ελεύθερη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη σας δίνει την δυνατότητα ανάγνωσης βιβλίων, χωρίς χρέωση.

Η Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής προσφέρει την δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης σε σχολικά βιβλία από τις αρχές Ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους έως σήμερα, επιστημονικών συγγραμμάτων, εκπαιδευτικών περιοδικών κλπ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς ανοιχτής πρόσβασης, μη δανειστική.

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον site έχει ΚΟΜΙΚΣ από τα παλιά (Μίκυ Μαους, Λούκυ Λουκ, Αστερίξ, Μπλεκ, Μπαγκς Μπάννυ, Αρκά, Ταρζάν, Ποπάυ, Μαφάλντα και πάρα πολλά ακόμη) που μπορείτε να τα διαβάσετε απευθείας και χωρίς χρέωση.

Η COSMOTE TV δίνει δωρεάν πρόσβαση σε όλους στο πρόγραμμα με ντοκιμαντέρ και εκπομπές του COSMOTE HISTORY HD, στο επίσημο κανάλι της στο YouTube έως τις 30 Απριλίου 2020.

Δείτε 35 ταινίες που κέρδισαν Όσκαρ online και δωρεάν εδώ

Η κρατική Όπερα της Βιέννης, προσφέρει και αυτή πρόσβαση στα αρχεία της, με μια διαφορετική όπερα διαθέσιμη κάθε μέρα, μέσω της πλατφόρμας της.

Οι εκδόσεις Πατάκης, Καστανιώτης, Μεταίχμιο στηρίζουν την εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι» και προσφέρουν ελεύθερα στους αναγνώστες, e-books και audio-books.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σας προσκαλεί σε ένα μαγευτικό διαδικτυακό ταξίδι μάθησης και ψυχαγωγίας, στηρίζοντας την εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι», με τη δωρεάν online παρακολούθηση των παραγωγών του (ντοκιμαντέρ ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου, οδοιπορικά σε περισσότερες από είκοσι πόλεις της Μικράς Ασίας, καταγραφή των θαλάσσιων ταξιδιών του ελληνικού λαού στην Κύπρο και τον Λίβανο κ.α.).

Ο εκδοτικός οίκος Μαλλιάρης-Παιδεία,  προσφέρει δωρεάν 9 βιβλία, σε ηλεκτρονική μορφή pdf. ΑπρίλιοςΠαιδική ΠασχαλιάΟ Κόρακας και η Αλεπού, Τα Παλικάρια τα ΠαλιάΗ Ζωή και ο Θάνατος του Καραβέλα, Το έγκλημα του ΨυχικούΑνάστασηο Ηλίθιος, Η Παναγία των Παρισίων.

Η Φιλαρμονική του Βερολίνου άνοιξε το “digital concert hall” της για τον επόμενο μήνα και παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε εκατοντάδες παλιές συναυλίες αλλά και τη δυνατότητα live παρακολούθησης εκδηλώσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

Δωρεάν ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους.

Ταινίες των Αντονιόνι, Γκοντάρ, Μπέργκμαν, Φελίνι, Ταρκόφσκι διαθέσιμες σε δωρεάν και νόμιμες πλατφόρμες για επιμορφωτικές βραδιές τώρα «Μένουμε Σπίτι».

Η Όπερα του Παρισιού προβάλει δωρεάν παραστάσεις της μέσω διαδικτύου σπουδαίες παραστάσεις της όπως τις Λίμνη των Κύκνων (2014), Ο Κουρέας της Σεβίλης (2018) και Κάρμεν (2017) μεταξύ άλλων.

Δωρεάν σινεμά από δωρεάν πλατφόρμες (με δωρεάν δοκιμή 14 ημερών) με ένα κλικ στο: Cinobo, The Criterion Channel, Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Άμστερνταμ.

Το site Open Culture προσφέρει δωρεάν Online ταινίες, βιβλία, μαθήματα ακόμα και για εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Δωρεάν Ξεναγήσεις σε Εθνικά Πάρκα του Κόσμου

Εθνικό Πάρκο Kenai Fjords, Αλάσκα: Εξερευνήστε από το σπίτι σας τα παγόβουνα και ανακαλύψτε την άγρια ομορφιά της Αλάσκας. 

Εθνικό Πάρκο Hawai Volcanoes, Χαβάη: Δείτε από κοντά τη σπηλιά από λάβα Nahuku Lava Tube και «πετάξτε» πάνω από το ενεργό ηφαίστειο.

Εθνικό Πάρκο Carlsbad Caverns, Νέο Μεξικό: Ξεναγηθείτε σε κάποιες από τις 100 σπηλιές του πάρκου και δείτε από κοντά τις νυχτερίδες που ζουν εκεί.

Εθνικό Πάρκο Bryce Canyon, Γιούτα: Απολαύστε τον ουρανό γεμάτο αστέρια απάνω από το φαράγγι αλλά και τους βραχώδεις σχηματισμούς με τα χρώματα που αλλάζουν μέσα στην ημέρα.

Τέλος ευχόμενη όλο αυτό που ζούμε να περάσει γρήγορα, ελπίζω να αντέξουμε και στο τέλος να τα θυμόμαστε όλα σαν ένα άσχημο όνειρο που πέρασε…