Για παιδιά και εφήβους

Σε αυτή την σελίδα θα παρουσιάσουμε χρήσιμες πληροφορίες για πολλαπλές επιλογές  ψυχαγωγίας και διασκέδασης, εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης,  τα περισσότερα από αυτά δωρεάν, ορισμένα άλλα με μικρή χρέωση, για τους μικρούς μας φίλους.


Ένα old-time classic παιχνίδι μυστηρίου ζωντανεύει στη Ρεματιά Χαλανδρίου, το Κυνήγι της Σμαραγδένιας Πάπιας! Ἐν Ἀθήναις, Μάϊος 1905: « Ἡ μυστηριώδης ἐξαφάνισις τῆς Σμαραγδένιας Πάπιας, μιας πολύτιμης καρφίτσας, ἀναστάτωσε τὴν ἡσυχία τοῦ Κῆπου. Οἱ φύλακες ἀπέκλεισαν τὸν χῶρον καὶ ὅλοι ὅσοι ἧσαν παρόντες στὸ συμβάν θὰ παραμείνουν ἐκεί μέχρι νὰ διαλευκανθεῖ ἡ ὑπόθεσις. Οἱ παίκτες ἀναλαμβάνουν τὸν ρόλο ντετέκτιβ, ἀνακρίνουν καὶ παρατηροῦν τοὺς ὑπόπτους εἰς τὴν ἀναζήτησιν τῆς ἀλήθειας. Ποιὰ λεπτομέρεια θὰ προδώσει τὸν ἔνοχο;» Το μυστήριο θα πλανάται πάνω από τη Ρεματιά Χαλανδρίου στις 8 Μαΐου 2022 από τις 10.00 έως τις 14.00, όπου και θα στηθεί η πολύχρωμη γιορτή. Οι επίδοξοι ερευνητές θα κληθούν να σκεφτούν συνδυαστικά και να ψηφίσουν τον δράστη της κλοπής της «Σμαραγδένιας Πάπιας», κάτι διόλου εύκολο, καθώς και οι 8 ύποπτοι (ηθοποιοί) έχουν ένοχα μυστικά, που μόνο ένα έμπειρο μάτι μπορεί να αποκαλύψει. Καθώς δεν αρκεί μόνο η ανάκριση, οι παίκτες θα παραλάβουν το καρνέ ερευνητή για να κρατούν σημειώσεις, σχετικά με τις κινήσεις, τα αντικείμενα και τα χαρακτηριστικά των υπόπτων. Τέλος, η Κυριακάτικη εφημερίδα θα τους τροφοδοτήσει με τις πληροφορίες -κλειδιά για να φτάσουν σε ασφαλές συμπέρασμα. Το παιχνίδι απευθύνεται μόνο σε ενήλικες και παιδιά από 9+ ετών με καθοδήγηση από ενήλικα και έχει διάρκεια περίπου 1,5 ώρα. Οι ομάδες που θα μαντέψουν σωστά θα συμμετέχουν σε κλήρωση και θα ανταμειφθούν για τις ικανότητές τους με πλούσια δώρα. Με περιορισμένο αριθμό συμμετοχών για την αποφυγή συνωστισμού, συστήνεται να κάνετε την κράτησή σας έγκαιρα. Αιτήσεις Συμμετοχής: https://forms.gle/K6YPwL3AgrK4ddaq7. Website: www.theacropolistreasurehunt.com/duck

παπια


Διασκέδαση, εκπαίδευση και άθληση περιμένουν τα παιδιά στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας με το πρόγραμμα «Easter Camp στο Μουσείο», ένα πρωτότυπο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, εντός και εκτός του Μουσείου, για τις πασχαλινές σχολικές διακοπές. Από τη Μ. Δευτέρα έως τη Μ. Παρασκευή και από την Τρίτη του Πάσχα έως την Παρασκευή 29/04/2022, παιδιά 6-12 ετών εξερευνούν, μαθαίνουν, αθλούνται, παίζουν και δημιουργούν σε ένα πρόγραμμα γεμάτο διαδραστικές περιηγήσεις, αθλητικές δραστηριότητες και πρωτότυπες κατασκευές, που θα τους προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες. Οι βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, γίνονται μαθήματα Ολυμπιακής ιστορίας. Οι αξίες του ευ αγωνίζεσθε μεταφέρονται σε αθλητικά και διαγωνιστικά παιχνίδια συνεργασίας, που καλλιεργούν μοναδικές δεξιότητες. Η εξερεύνηση των αθλητικών και αρχαιολογικών χώρων του ΟΑΚΑ, κεντρίζουν το ενδιαφέρον και ψυχαγωγούν. Οι κατασκευές και οι πασχαλινές χειροτεχνίες ανταμείβουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, τα παιχνίδια συνεργασίας, ισορροπίας και ρυθμού, και το αθλητικό μέρος του προγράμματος με αθλήματα στίβου, πολεμικών τεχνών και τραμπολίνο προσφέρουν τα οφέλη της άσκησης μέσα από τη διασκέδαση. Αίτηση συμμετοχής (λόγω περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας): Μπορείτε να την συμπληρώσετε εδώ.

moyseio


Ο Δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης ανακοινώνει την προκήρυξη μαθητικού διαγωνισμού ζωγραφικής με θέμα: «ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ & ΠΑΙΔΙΑ – 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ», καλώντας τα παιδιά των παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων του Περιστερίου να εμπνευστούν και να φιλοτεχνήσουν, με τον μοναδικό τρόπο που εκείνα ξέρουν, έργα τέχνης. Τα 51 καλύτερα έργα θα τοποθετηθούν στην πλατεία Εθν. Αντίστασης (έναντι ΟΤΕ) επί της Παναγή Τσαλδάρη, όπου θα εκτίθενται στους επισκέπτες μέχρι και τον Νοέμβριο του 2022, με στόχο να αναμοχλεύουν τις μνήμες της ιστορίας μας και να περάσουν το μήνυμα για ειρήνη σε όλο τον κόσμο που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαία. Όλοι οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν αναμνηστικό δίπλωμα σαν επιβράβευση για την προσπάθειά τους. Η φωταγώγηση της πλατείας με τα 51 έργα θα γίνει τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022, στις 8 το βράδυ. Θα βιντεοσκοπηθεί και θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο.


Σε συνεργασία με την Animation Hellas διοργανώνεται το 1ο Εκπαιδευτικό Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων E-KIDS, για παιδιά του Δημοτικού Σχολείου (6 έως 12 χρονών) στις 9 και  10, 16 και 17 Απριλίου και στις 14 και 15 Μαΐου 2022, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων11:00-13:00 και 15:00-17:00. Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς του χώρου του Ελληνικού Animation,  και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Κάθε εργαστήριο θα έχει διαφορετική θεματική όπως Ελληνική Μυθολογία, Ευρώπη, Οι Φίλοι μας τα Ζώα κλπ., όπου τα παιδιά θα δημιουργήσουν μια μικρή ταινία με ήρωες τους χαρακτήρες της σειράς “Πανδώρα και Πλάτωνας, The Magic Birds”. Τα workshops αναφέρονται κάθε φορά σε διαφορετική τεχνική του animation και στόχος είναι – εκτός από το εκπαιδευτικό μέρος του εργαστηρίου – να μπορεί το κάθε παιδί, να βγει από την αίθουσα με ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, δηλαδή μια σχεδιασμένη εν δυνάμει ταινιούλα από το ίδιο το παιδί. Η συμμετοχή των παιδιών είναι διαδραστική και οι γνώσεις που θα πάρουν μέσα από αυτό το καλλιτεχνικό παιχνίδι, θα τους είναι χρήσιμες ακόμη και στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Τα εργαστήρια είναι με ελεύθερη συμμετοχή, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Συμπληρώστε την αίτησή σας εδώ:  https://athensfilmoffice.com/ekids/.


Το ‘Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (στην οδό Δευτέρας Μεραρχίας 36 και Ακτή Μουτσοπούλου στον Πειραιά) διοργανώνει στον χω΄ρο της δανειστικής βιβλιοθήκης, προγράμματα και δραστηριότητες που βασίζονται στο δημιουργικό παιχνίδι και έχουν στόχο να φέρουν τα παιδιά πιο κοντά στη λογοτεχνία. Ξεχωρίσαμε το πρόγραμμα «Τα πουλιά έχουν φτερά, τα παιδιά βιβλία!» για παιδιά 2-4 ετών (μαζί με τον κηδεμόνα τους) που θα τα ταξιδέψει στον μαγικό κόσμο των βιβλίων, αλλά και το παιχνίδι απόδρασης «Η δύναμη του Ιππόλυτου» για παιδιά 7-12 ετών, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα πάρουν μέρος σε ένα κυνήγι θησαυρού. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ωστόσο απαιτείται η ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής ενώ τηρείται σειρά προτεραιότητας. Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.


Το “Λακκαγκίνη στα Κιούρκα” είναι ένα καφέ-εστιατόριο-πάρκο μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα. Μόλις φτάνεις εκεί νομίζεις ότι έχεις πάει εκδρομή σε κάποια καταπράσινη πλαγιά! Ένας αρκετά μεγάλος, πέτρινος, ανοιχτός χώρος με ξύλινα τραπέζια. Τα περισσότερα τραπέζια είναι τοποθετημένα μπροστά από μια μεγάλη παιδική χαρά (πολύ σημαντικό) που περιτριγυρίζεται από δέντρα, ότι πρέπει δηλαδή για βόλτα με τα παιδιά!

Lakagkini

Αυτό όμως που κάνει ξεχωριστό το Λακκαγίνη είναι τα ζωάκια που έχει: Ελάφια, καγκουρό, λάμα, γαϊδουράκια, κουνέλια, πουλιά, κότες και προβατάκια. Εδώ επίσης θα συναντήσετε το πιο σπάνιο είδος καγκουρό που γεννήθηκε στο κτήμα και είναι λευκό! Η είσοδος στο ζωολογικό πάρκο είναι δωρεάν! Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το Λακκαγκίνη με ένα κλικ εδώ.


Ο Δήμος Νέας Σμύρνης και η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες παιδιών – εφήβων ηλικίας από 2,5 έως 17 ετών αναφορικά με την Επικοινωνία (λόγο, ομιλία, αλληλεπίδραση, συμπεριφορά κ.α.) και το Έργο (δραστηριότητες καθημερινής ζωής, εκπαίδευση, κοινωνική συμμετοχή κ.α.), δημιούργησαν δύο νέες δομές – παροχές που αφορούν την Λογοθεραπευτική και Εργοθεραπευτική παρέμβαση. Η Υπηρεσία αυτή παρέχεται Δωρεάν και χρήση της μπορούν να κάνουν πολίτες της Νέας Σμύρνης, που υπάγονται στα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια της υπ’ αριθμόν 37/2021 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου «περί ένταξης στις κοινωνικές δομές». Η Λογοθεραπεία και Εργοθεραπεία παρέχεται στην διεύθυνση Ανδριανουπόλεως – 18 – Τρίτη , Τετάρτη , Πέμπτη (16:00 – 20:00). Για περισσότερες πληροφορίες και για ραντεβού καλέστε στο τηλέφωνο 210 9370282, τις προαναφερόμενες μέρες και ώρες. Email: logoergo@neasmyrni.gr.


Ο Δήμος Αθηναίων προσκαλεί τα παιδιά από 3-17 ετών και τους γονείς τους να συμμετάσχουν στις «Κυριακές στην Αθήνα», μία σειρά συναρπαστικών εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δράσεων δημιουργικής μάθησης (στο σύνολο 51) που ξεκινάνε τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο 2022. Η αρχή γίνεται στις 13 Μαρτίου 2022. Μία Κυριακή κάθε μήνα, τα Μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου υποδέχονται μικρούς και μεγάλους σε θεατρικές παραστάσεις, εικαστικά εργαστήρια, ευφάνταστα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, εργαστήρια χορού και κίνησης, θεατρο-παιδαγωγικά προγράμματα. Οι Κυριακάτικες δράσεις προσφέρονται δωρεάν και πραγματοποιούνται σε εννέα διαφορετικά σημεία πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων: Στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη, στο Κέντρο Τεχνών, στο Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στην Παιδική Βιβλιοθήκη, στην Πινακοθήκη, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» και στο Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνα. Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις δράσεις – περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Για τηλεφωνικές κρατήσεις, επικοινωνήστε με τον χώρο που ενδιαφέρεστε να επισκεφθείτε. Αναλυτικά το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων με ένα κλικ εδώ.

landscape_kyriakes-atin-athina-2-1024x576


Εαν βρεθείτε στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” μπορείτε να επισκευθείτε την έκθεση “Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές” με σχέδια του Γήση Παπαγεωργίου σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη. Η έκθεση πραγματοποιείται από 21 Ιανουαρίου έως και 17 Ιουλίου 2022, στον εκθεσιακό χώρο “Τέχνη & Περιβάλλον” στο επίπεδο αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Η πρόσβαση για το κοινό είναι ελεύθερη. Ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές απ’ όλη την Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική, υφαντές και κεντητές, μεταξωτές, μάλλινες, λινές, μπαμπακερές, με περίτεχνο χρυσοποίκιλτο ή πολύχρωμο διάκοσμο παρουσιάζονται όλες μαζί ως ένας πολιτισμικός θησαυρός που μαρτυρά την τεράστια πολιτιστική ελληνική κληρονομιά. Το μοναδικό αυτό ενδυματολογικό φαινόμενο, αστείρευτου εικονογραφικού πλούτου και υψηλής αισθητικής αξίας, φέρει τις αντιλήψεις κάθε περιοχής, την προσωπική σφραγίδα κάθε δημιουργού, αρχαία ελληνικά κατάλοιπα, βυζαντινά στοιχεία και επιρροές της κεντρικής Ευρώπης. Οι Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές, όπως τις απέδωσε ζωγραφικά ο Γήσης Παπαγεωργίου με απόλυτο σεβασμό και ύστερα από πολυετή έρευνα, αναπαράγονται με λεπτομερή και πρωτοφανή ρεαλισμό.


Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (στην λεωφόρο Συγγρού 364 στην Καλλιθέα) λειτουργούν  ξεναγήσεις εντός του πάρκου (και στα αγγλικά), τόσο στους εξωτερικούς όσο και τους εσωτερικούς χώρους του πάρκου, με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 15 άτομα και βασική προϋπόθεση την προεγγραφή. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Η διάσημη γιγαντιαία αράχνη της Louise Bourgeois – ένα από τα έργα που την έκαναν παγκοσμίως γνωστή – θα εκτεθεί στον χώρο της Εσπλανάδας του ΚΠΙΣΝ για διάστημα επτά μηνών, με ελεύθερη, ανοιχτή πρόσβαση στο κοινό. Το Maman, με ύψος πάνω από 10 μέτρα, δημιουργήθηκε το 2000, ως πρώτη ανάθεση για το Turbine Hall της Tate Modern, και στη συνέχεια χυτεύθηκε σε μπρούτζο, χάλυβα και μάρμαρο. Όπως έχει δηλώσει η Bourgeois, το Maman συμβολίζει τη μητέρα της, η οποία ύφαινε και αποκαθιστούσε ταπισερί. Έχοντας δέκα μαρμάρινα αυγά στην κοιλιά-κλωβό της, το γλυπτό υποδηλώνει τη μητρική προστασία. Ωστόσο, η σχέση της καλλιτέχνιδας με τη μητρότητα ήταν αντιφατική και περίπλοκη. Κυριαρχώντας στον χώρο και παραπαίοντας πάνω σε λεπτά, αρθρωτά πόδια, το Maman προκαλεί επίσης φόβο και υποδηλώνει παγίδευση.

ΑΡΑΧΝΗ


Το Ίδρυμα Ευγενίδου (στην λεωφόρο Συγγρού 387 στο Παλαιό Φάληρο) στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας, διοργανώνει ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους αλλά και μοναδικές προβολές Θόλου στο πλανητάριο. Ορισμένες από αυτές τις προβολές είναι: Ταξιδευτές του Ηλιακού Συστήματος: Αστεροειδείς και Κομήτες, Δεινόσαυροι της Ανταρκτικής, το Κέντρο του Κόσμου: Από το Γεωκεντρικό σύστημα στην διαστολή του Σύμπαντος, Polaris: Tο διαστημικό υποβρύχιο και το μυστήριο της Πολικής νύχτας, 1821 Ο Αγώνας στην Θάλασσα, Ο Κόκκινος Πλανήτης, Ο μυστηριώδης κύριος Τιλτ, Η Ιστορία της Γης, Lucia: Το μυστικό των πεφταστεριών, Διαστημικές Καταιγίδες και Βόρειο Σέλας. Αναλυτικά το πρόγραμμα του πλανητάριου με ένα κλικ εδώ.

Επίσης στο ίδιο Ίδρυμα λειτουργεί τo UTech Lab, ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης για νέους/νέες, στοχευμένο στην σύγχρονη τεχνολογία. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να προσφέρει ερεθίσματα και να εμπνεύσει τους νέους να πειραματιστούν με τις σύγχρονες τεχνολογίες, να καλλιεργήσει την κριτική τους σκέψη, να ενθαρρύνει την ενεργή και ομαδική εργασία, να τους βοηθήσει να αποκτήσουν δεξιότητες στα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και να γίνουν δημιουργικότεροι. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους από 6-17 ετών. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για την συμμετοχή, απαιτείται προεγγραφή (στο τηλ. 210 9469 641 από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:30-16:30). Αναλυτικά το πρόγραμμα των εργαστηριών με ένα κλικ εδώ. 


Στο Αιγάλεω στην οδό Εμμανουήλ Παππά 7, βρίσκεται το Ice and Sκate παγοδρόμιο που λειτουργεί έως τον Ιούνιο.

ice-n-skate.jpg


Δημιουργικά Σαββατοκύριακα στα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων. Μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών, εργαστήρια γνωριμίας με τη μουσική και περιβαλλοντικά εργαστήρια προσφέρονται δωρεάν, με απαραίτητη την προεγγραφή. Η συμμετοχή στο εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν και αφορά΄ παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ στο αναλυτικό: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.


Συνεχίζεται για 5η χρονιά η επιτυχημένη έκθεση “Η Εποχή των Δεινοσαύρων” που διοργανώνει το Πολιτιστικό Πάρκο με το Πάρκο Δεινοσαύρων στην Κερατέα κάθε Σάββατο και Κυριακή 10.00-16.00. Η παρούσα έκθεση απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (από 6 – 17 ετών) και είναι εκπαιδευτικού, περιβαλλοντικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος. Όλα τα εκθέματα είναι πιστές αναπαραστάσεις σε φυσικό μέγεθος, υπό την επιστημονική επίβλεψη του Παλαιοντολόγου Γεωργίου Γεωργαλή, συνεργάτη του Α.Π.Θ. και άλλων Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Οι εντυπωσιακές αναπαραστάσεις ζώων που περιλαμβάνονται στην έκθεση, καλύπτουν σημαντικές στιγμές της εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη μας. Κύριος σκοπός είναι η ενημέρωση για την εξέλιξη του γεωλογικού και ζωικού πλούτου της Γης, αλλά και η αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης. Για το λόγο αυτό η έκθεση περιλαμβάνει και ζώα που ζουν σήμερα στη Γη αλλά κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Στο τέλος του προγράμματος μέσα από μία προσομοίωση ανασκαφής, οι μαθητές μπαίνουν στον ρόλο του παλαιοντολόγου, ανακαλύπτοντας και στη συνέχεια μελετώντας απολιθώματα. Η ξενάγηση στην έκθεση γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό και η διάρκεια της είναι 50’. Μέτρα Covid-19: Για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, που πρέπει να εφαρμόζονται στο χώρο, παρακαλούμε επισκεφτείτε το covid19.gov.gr. Επίσης λόγω των συνθηκών, προτείνουμε πριν την έξοδό σας να επικοινωνήσετε με το χώρο της εκδήλωσης μήπως υπάρχουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Εισιτήρια από 6€/άτομο (Κυριακή) και 5€/άτομο (Σάββατο). Οικογενειακά πακέτα 2 ενήλικες & 2 παιδιά από 20€/Κυριακή και 14€/Σάββατο.

177867


Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (στην οδό Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου Β’) προσκαλεί οικογένειες με παιδιά ηλικίας Α΄- ΣΤ΄ Δημοτικού να λάβουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα Μουσείο για… την ισότητα των φύλων» που θα πραγματοποιηθεί την περίοδο Απριλίου-Μαΐου. Παπούτσια ποδοσφαίρου και πουέντ! Τακούνια και βατραχοπέδιλα! Μικροσκόπια, μπάλες, κούκλες και κουζινικά ξεπηδούν από τα κουτιά των συλλογών του Παιδικού Μουσείου και χίλιες δυο ιστορίες ζωντανεύουν! Σε ποιον ή σε ποια ανήκαν; Ελάτε να τα ανακαλύψουμε, να φανταστούμε, να ονειρευτούμε, να εκφραστούμε και να συν-δημιουργήσουμε ένα έκθεμα απ’ όλες και απ’ όλους για όλες και για όλους! Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα: 2103312995-6, Δευτέρα –Παρασκευή, 09:00-16:00. Είσοδος ελεύθερη. Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.


Για τα παιδιά έχουμε τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ορθογραφίας! Θα διεξαχθεί διαδικτυακά από 26 έως 29 Μαΐου 2022 και αφορά σε μαθητές από Β’ Δημοτικού έως και Γ’ Γυμνασίου. Το λεξιλόγιο που εξετάζεται (και ο βαθμός δυσκολίας) είναι αντίστοιχο με την τάξη του κάθε παιδιού και σύμφωνο με την ύλη των σχολικών βιβλίων και του αναλυτικού προγράμματος.

Για κάθε μαθητή που συμμετέχει στον διαγωνισμό δωρίζονται 2€ στο Χαμόγελο του Παιδιού για τον εξοπλισμό της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής». Όλα τα παιδιά που θα λάβουν μέρος, θα συμμετέχουν σε κλήρωση για 5 υπολογιστές γραφείου.

Μπορείτε να κάνετε μία δοκιμή του διαγωνισμού στο https://super-contest.com/diagonismos-orthografias/

Πληροφορίες – εγγραφές στο https://super-contest.com/


Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (στην οδό Πειραιώς 100 στο Γκάζι), σχεδίασε και υλοποιεί συναρπαστικές εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά καθώς επίσης και δύο μεγάλες περιοδικές εκθέσεις σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων στην Τεχνόπολη.

Τo Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου προσκαλεί τα παιδιά από 9 ετών και τις οικογένειές τους να συμμετάσχουν στο Gas Mystery, το escape game της πόλης που πραγματοποιείται στο Νέο Υδαταέριο της Τεχνόπολης με φυσικό σκηνικό το παλιό εργοστάσιο φωταερίου! Μικροί και μεγάλοι πρέπει να συνεργαστούν και να επιστρατεύσουν όλη τη φαντασία τους για να λύσουν μια σειρά από γρίφους που θα τους βοηθήσουν να εμποδίσουν μία επικείμενη οικολογική καταστροφή. Έχουν στη διάθεσή τους 60’ για να αποκρυπτογραφήσουν μερικά απροσδόκητα στοιχεία… Ο χρόνος μετράει αντίστροφα… Θα καταφέρουν να λύσουν το μυστήριο προτού να είναι αργά; Ημέρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή μόνο με τηλεφωνική κράτηση. Κρατήσεις: Δευτέρα-Παρασκευή (11.00-17.00) στο τηλ. 213 0109325. Κόστος συμμετοχής 9€/άτομο.


Στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος (στην οδό Πειραιώς 254 στον Ταύρο), τα σαββατοκύριακα αποκτούν άλλο νόημα για τις οικογένειες με μικρά παιδιά. Τα προγράμματα του Σαββάτου απευθύνονται σε παιδιά 4 έως 5 ετών και περιλαμβάνουν βιωματικές δραστηριότητες με θέματα εμπνευσμένα από τη μυθολογία, την ελληνική διατροφή, το διάστημα και την προϊστορία. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Κυριακής απευθύνονται σε παιδιά 5 έως 8 ετών και περιλαμβάνουν βιωματικές δραστηριότητες, μέσω των οποίων τα παιδιά παρακινούνται να συνεργαστούν, να παρατηρήσουν, να ερευνήσουν και να δημιουργήσουν. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεως κάντε κλικ εδώ (στην σελίδα που θα ανοίξει επιλέγετε είτε το Μενού Σαββατιάτικα / Κυριακάτικα Προγράμματα και ακριβώς από κάτω τον αντίστοιχο μήνα).

edu-SK-4-5

Επίσης στον ίδιο χώρο λειτουργεί η Θόλος το πανέμορφο αυτό ημισφαιρικό «Θέατρο» Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος, χωρητικότητας 132 ατόμων. Είναι ένα κτήριο υψηλής αρχιτεκτονικής, με μοναδική τεχνολογική υποδομή, το οποίο φιλοξενεί τις ψηφιακές συλλογές του ΙΜΕ. Στην Θόλο προβάλλονται πολλές ενδιαφέρουσες προβολές  που φαίνονται ακολουθως και για τις οποίες μπορείτε να κάνετε κράτηση θέσεων και να ενημερωθείτε με ένα κλικ εδώ.

θολος


Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στε΄γαζεται μια πανέμορφη καφετέρια που αξίζει να επισκευθείτε και να απολαύσετε, σε ένα πανέμορφο καταπράσινο περιβάλλον.

mousio-kikladikis-005


Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου παρέχονται δωρεάν και στοχεύουν στην εξοικείωση των παιδιών με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Αναλυτικά μπορείτε να μάθετε πληροφορίες κάνοντας κλικ εδώ.


Το Μουσείο Πειραμάτων (στεγάζεται στην οδό Θάλειας 3 στον Άγιο Δημήτριο και στην οδό Συβρισσαρίου 6 στην Καισαριανή). Στο κτίριο στον Άγιο Δημήτριο λειτουργεί το πρώτο: Τhe science escape room – Thomas Edison Edition: Επιστήμονας γεννιέσαι ή γίνεσαι;” Πεδίο δράσης μας δεν είναι μόνο ένα δωμάτιο, αλλά ολόκληρο το διαμέρισμα του νεαρού Θωμά, στην οδό Κάτω Σκάλας. Στόχος μας δεν είναι απλά να δραπετεύσουμε από ένα χώρο, αλλά να ανακαλύψουμε την αλήθεια και να την ανασύρουμε μέσα από πολλά κρυμμένα επιστημονικά μυστικά! Κόστος συμμετοχής 12€/άτομο και 10€/άτομο, για αδέλφια ή φίλους. Ηλικίες συμμετεχόντων: 8-12 ετών, χωρίς την παρουσία ενήλικου συνοδού. Μπορείτε να ενημερώνεστε από την επίσημη σελίδα του μουσείου για τις δράσεις, γιατί λόγω covid υπάρχουν ακυρώσεις.


Στο εμπορικό κέντρο Golden Hall (στην λεωφόρο Κηφισίας 37Α στο Μαρούσι), λειτουργεί το Xplore. O νέος χώρος φαντασίας, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για όλη την οικογένεια. Στο Science Room, θα μάθετε πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα και ο ηλεκτρισμός, τι δύναμη έχουν το νερό και ο αέρας. Μήπως εκτός από την επιστήμη, έχετε όρεξη και για περιπέτεια; Γίνετε πρωταγωνιστές μοναδικών εμπειριών στο Adventure Room! Αν πάλι θέλετε να γίνετε ένα με τον κόσμο της θάλασσας, ταξιδέψτε στο μυστηριώδη βυθό στο Ocean Room, στο 1ο ενυδρείο της Αθήνας! Μπορείτε να αγοράσετε τα εισητήρια σας εδώ.

xplore


To Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (στην οδό Λεβίδου 13 και Όθωνος 100 στην Κηφισιά) φιλοξενεί διάφορα Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 4-6 ετών κάθε Σάββατο (πλην των επίσημων αργιών).

Στο χώρο του Μουσείου λειτουργεί ένα υπέροχο εστιατόριο το “Natu” το οποίο έχει live μουσικές βραδιές.

natu


Με αφορμή τα βιβλία της σειράς «Οι Μεγάλοι… μικροί» της πολυβραβευμένης συγγραφέα Αγγελικής Δαρλάση, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν διαγωνισμό συγγραφής για μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Δ, Ε και ΣΤ Δημοτικού και της Α Γυμνασίου με θέμα «Ο δικός μου Μεγάλος… μικρός». Στη σειρά βιβλίων «Οι Μεγάλοι… μικροί» διαβάζουμε ιστορίες εμπνευσμένες από την προσωπικότητα και τα βιογραφικά στοιχεία σημαντικών Ελληνίδων και Ελλήνων στην παιδική τους ηλικία. Ιστορίες για εκείνους τους Μεγάλους που ως μικροί ήρθαν αντιμέτωποι με δυσκολίες ή αντιξοότητες που πιθανότατα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους ή και στην πορεία της ζωής τους. Η δική σας αποστολή είναι να γράψετε τη δική σας ιστορία για τα παιδικά χρόνια κάποιου Έλληνα ή κάποιας Ελληνίδας που αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσάς. Για κάποιον/α που θαυμάζετε για το έργο του/της, την προσφορά του/της ή κάποιο κατόρθωμά του/της. Το πρόσωπο που θα επιλέξετε μπορεί να σχετίζεται με την Ιστορία, τις επιστήμες, τις τέχνες, τα γράμματα, την πολιτική, τον αθλητισμό ή να έχει ξεχωρίσει για την κοινωνική προσφορά του. Μπορεί να είναι ευρέως ή και λιγότερο γνωστό. Μπορεί η δραστηριότητά του να τοποθετείται στα αρχαία χρόνια ή και στις μέρες μας. Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό στοιχείο δεν είναι τόσο η αναγνωρισιμότητά του όσο το σύνολο του έργου του ή κάποιο επίτευγμά του που θεωρείτε ότι αξίζει να μνημονευτεί. Επιπλέον, θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν η ιστορία του έχει κάτι να πει σε εσάς. Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι κάποιο πρόσωπο του οποίου η πορεία και η προσφορά ήταν σημαντικές για το χωριό ή την πόλη σας. Συμμετοχές έως 09/05/2022. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε με ένα κλικ εδώ.

test


Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (στην οδό Kόδρου 9 – προέκταση οδού Bουλής – στην Πλάκα) διοργανώνει διαδικτυακά εργαστήρια για παιδιά στα οποία η συμμετοχή απαιτεί προκράτηση θέσεως. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μάθετε με ένα κλικ εδώ. Επίσης στο ίδιο μουσείο διοργανώνονται: Εργαστήρια προετοιμασίας μαθητών δημοτικού για εισαγωγή σε καλλιτεχνικά γυμνάσια.


Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ (στην οδό Πρωτέως 25 στην Νέα Κηφισιά) διοργανώνει εκπαιδευτικά τεχνολογικά προγράμματα και πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων για παιδιά από 6-17 ετών. Έως τον Μάιο 2022 ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί: Τι μπορούμε να φτιάξουμε με τις ρόδες του ποδηλάτου μας στη αυλή του Μουσείο! Πώς θα συνθέσουμε το δικό μας μουσικό κομμάτι σε ένα ξεχωριστό DJ Set!  Τι έχει να μας διδάξει μια προσφυγοπούλα-κούκλα και τι έργα τέχνης μπορούμε να φτιάξουμε από πευκοβελόνες! Δορυφόροι, ρομπότ και οπτικές ίνες σας καλούν να δημιουργήσετε και να επικοινωνήσετε με τρόπους που δεν είχατε φανταστεί! Είσοδος ελεύθερη για όλους, απαραίτητη η προκράτηση.


Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών οργανώνει πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις (νυχτερινές ξεναγήσεις)  τόσο στις εγκαταστάσεις στο Θησείο όσο και στις εγκαταστάσεις στην Πεντέλη. Γενική είσοδος 5€.

πεντελη


Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδρομή στο Κορωπί (στην θέση Μπουρμπουτσάνα, μεταξύ των οδών Αγ. Γεωργίου & Μακεδονίας) αποτελεί η Γαϊδουροχώρα, όπου οι επισκέπτες (μικροί και μεγάλοι) έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν, να φροντίσουν, να παίξουν και να περάσουν όμορφες στιγμές με τα γαϊδουράκια και όλα αυτά μόλις λίγα χλμ από την Αθήνα.

donkey


Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης έχει ως στόχο την διάσωση, έρευνα και μελέτη της ιστορίας της εκπαίδευσης και των σχολείων. Κάθε μήνα το Μουσείο διοργανώνει για τα παιδιά μια σειρά από ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα όπου η μάθηση και η διασκέδαση συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο.

εργαστηρια


Το Μουσείο Κοτσανά παρουσιάζει ένα ανανεωμένο πρόγραμμα με πρωτότυπα εκπαιδευτικά και βιωματικά εργαστήρια και θεματικές εμπειρίες επίσκεψης για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους φίλους του! Για να δείτε αναλυτικα΄ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του μουσείου κάντε κλικ εδώ.

φως


Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΚΔΑΠ «Ζωηρούπολη» στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 18 – 20 στο Γαλάτσι, είναι ένας πολυχώρος που απασχολεί δημιουργικά παιδιά ηλικίας 5-12 χρονών σε ώρες εκτός του σχολικού ωραρίου. Η δημιουργική έκφραση, η διασκέδαση, η μάθηση και η άθληση αποτελούν τους πυλώνες των εργαστηρίων μας. Στην Ζωηρούπολη τα παιδιά μαθαίνουν: Εικαστικά, Κατασκευές, Ρομποτική, Μουσικοκινητική Αγωγή, Κουκλοθέατρο, Μαγειρική κ.α. Για περισσότερες πληροφορίες επισκευθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: Επικοινωνία.


Τα ακόλουθα sites απευθύνονται σε παιδιά που θέλουν να εξασκήσουν τα αγγλικά τους καθώς είναι στα αγγλικά.

  • Στο Αμερικάνικο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μπορείτε να βρείτε μια πληθώρα από θέματα και να επιλέξετε πιο προτιμάει το δικό σας παιδί ή ανάλογα με την ηλικία του. Το Μουσείο έχει δημιουργήσει μια ειδική ενότητα για παιδιά (Ology), όπου μπορείτε να βρείτε θέματα από Αστρολογία έως Ζωολογία και από Παλαιοντολογία έως Αστρονομία. Οι μικροί μας φίλοι θα πρέπει να γνωρίζουν αγγλικά προκειμένουν να κατανοήσουν τα παιχνίδια και τις πληροφορίες της συγκεκριμένης σελίδας.

  • Η διαδικτυακή έκδοση του περίφημου Met Museum της Νέας Υόρκης είναι φτιαγμένη ειδικά για παιδιά … από παιδιά! Στο #MetKids θα ανακαλύψετε πρωτότυπες πληροφορίες για διάσημα έργα τέχνης από όλο τον κόσμο μέσα από βίντεο, συνεντεύξεις από μικρούς επισκέπτες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Μεγάλο κομμάτι είναι αφιερωμένο στην ελληνική μυθολογία και συνοδεύεται από εκπαιδευτικό υλικό.

  • Το site της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνια παρέχει δωρεάν πρόσβαση στα παιδιά και δεν χρειάζεται εγγραφή στην ενότητα Discover Science. Στην ενότητα αυτή μπορεί το παιδί να μεταφέρει την εμπειρία του μουσείου στο σπίτι του. Μπορεί να χειριστεί κάμερες για να επεξεργαστεί οργανισμούς και τις συνήθειές τους. Μπορεί να δει επιστήμονες εν δράσει και πως η δουλειά τους σχετίζεται με τα παιδιά. Μπορεί να παρακολουθήσει ομιλίες ειδικών και μέσα από τα apps να παρατηρήσει live πιγκουίνους, σαλάχια ή να προσθέσει τα δικά του videos από παρατήρηση διάφορων ζώων.


Εάν σας αρέσουν οι παιδικές θεατρικές παραστάσεις μπορείτε να δείτε πληροφορίες για τα θέατρα της Αττικής που έχουν παιδικά δρώμενα με ένα κλικ στο site iathens, στο site timeforkids και στο paidiko-theatro.


Εάν θέλετε να δείτε πως μπορείτε να κερδίσετε δώρα από διάφορους διαγωνισμούς ραδιοφωνικών σταθμών, web sites, σούπερ μάρκετ, περιοδικών ή να εξοικονομήσετε χρήματα από αγορές που αφορούν σούπερ μάρκετ, ρούχα, παπούτσια, ξενοδοχεία, ταξίδια, φαγητό κ.α., μπορείτε να βρείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες με ένα κλικ εδώ.

Στην σελίδα Διαγωνισμοί σας έχω όλα τα sites της Αττικής στα οποία μπορείτε να κερδίσετε 2πλες προσκλήσεις για θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις, κινηματογράφο. Επίσης στην ίδια σελίδα σας έχω όλα τα sites, μέσω των οποίων μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις (στην μισή τιμή από την αρχική) μέσω κουπονιών.

Και για τους λάτρεις ταινιών, σειρών (ελληνικών αλλά και άλλων χωρών) σας έχω την σελίδα ΤΑΙΝΙΕΣ ONLINE με όλα τα sites που μπορείτε να παρακολουθήσετε Online όποια σειρά/ταινία σας αρέσει (ακόμη και αυτές που παίζονται τώρα στο σινεμά)!

Δραστηριότητες για παιδιά τις: ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.

Καλή σας διασκέδαση!

#kids #παιδιά #δωρεάν #infokids #kid #museum #μουσείο #μουσεία