Ο Νομός Αττικής είναι γεμάτος μνημεία ιστορικής σημασίας, αρχαιολογικούς χώρους με σημαντικά ευρήματα και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μοναδικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας μουσεία μας. Θα ξεκινήσουμε την παρουσίασή τους από το κέντρο της Αθήνας.
Στο τέλος της παρούσας σελίδας υπάρχουν θεματικές ενότητες για τα μουσεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα μουσεία του Πειραιά και των γειτονικών δήμων και τέλος τα μουσεία που βρίσκονται στην ευρύτερη ζώνη της περιφέρειας Αττικής.
Σημειώστε ότι οι ημερομηνίες ελεύθερης εισόδου στα μουσεία είναι: 6η Μαρτίου (Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη), 25η Μαρτίου (Εθνική Επέτειος), 18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων) και 28η Οκτωβρίου (Εθνική Επέτειος) καθώς και κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου (για τις συγκεκριμένες Κυριακές εξαιρείται το Μουσείο της Ακρόπολης).
Μουσείο της Ακρόπολης (στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15 στην Αθήνα): Εκτός από σύγχρονο, αποτελεί και ένα από τα ωραιότερα στολίδια των μουσείων όλης της χώρας μας αλλά και παγκοσμίως. Mπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του μουσείου με ένα κλικ εδώ.
Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο(στην οδό Πατησίων 44 στην Αθήνα): Είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας. Το Επιγραφικό Μουσείοείναι μοναδικό στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο στο είδος του στον κόσμο (φιλοξενεί περισσότερες από 14.000 επιγραφές κυρίως στην ελληνική γλώσσα). Στεγάζεται στη νότια πτέρυγα του ισογείου του κτηρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (οδός Τοσίτσα 1, Αθήνα).
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες τις ημερομηνίες που αναφέραμε στην αρχή της παρουσίασης, επιπλέον και το τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου εκάστου έτους (Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς).
Μουσείο Μπενάκη: Αποτελεί ένα πολυδιάστατο μουσείο που φιλοξενεί ποικίλες εκθέσεις και εκδηλώσεις σε όλα τα κτίρια του:
Έχει πάρα πολλές δραστηριότητες για παιδιά (μουσειοσκευές, διαγωνισμό ζωγραφικής) εργαστήρια, διοργανώνει επισκέψεις ΚΑΠΗ και επιμορφωτικά προγράμματα.
Το μουσείο κάθε Τρίτη είναι κλειστό. Κάθε Τετάρτη: 12:00 – 13:00 & Πέμπτη: 18:30 – 19:30, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο χώρο του μουσείου με ελεύθερη είσοδο (απαιτείται εγγραφή). Τα παιδιά κάτω των 18 ετών έχουν ελεύθερη είσοδο στο μουσείο.
Το συγκεκριμένο Μουσείο παρουσιάζει πολλά και ενδιαφέρονται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εργαστήρια που εισάγουν τα παιδιά στον θαυμάσιο κόσμο των θετικών επιστημών και της πληροφορικής, του προγραμματισμού και της ρομποτικής αλλά και αρκετές ενδιαφέρουσεςδράσεις για ενηλίκους.
Το Μουσείο διοργανώνει αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, βιβλιοπαρουσιάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, διαλέξεις και ημερίδες.
Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού (στην οδό Ερμού 148 στην Αθήνα) το οποίο φιλοξενεί αντικείμενα που συνδέονται με τα ταφικά έθιμα και τα κοιμητήρια στην Αρχαία Αθήνα.
Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (στην οδό Κυδαθηναίων 17 στην Πλάκα). Μέρος της κληρονομιάς του μουσείου αποτελεί η Συλλογή Κεραμεικών Κυριαζόπουλου που εκτίθεται στο Τζαμί Τζισδαράκη στην Πλατεία στο Μοναστηράκι. Εάν σας ενδιαφέρει να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα εκθέματα μπορείτε να επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: Συλλογή.
Το Μουσείο διαθέτει εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά και μεγάλο ενδιαφέρον αποτελούν οι μουσειοσκευές.
Οι μικροί μας φίλοι μπορούν μέσα από τα παιχνίδια να ανακαλύψουν τον κόσμο του Βυζαντινού Μουσείου.
Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία (στην οδό Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7 στην Πλατεία Κλαυθμώνος) το οποίο στεγάζεται σε δύο κτίρια (Παλάτια), φιλοξενεί πολλές συλλογές και είναι υπεύθυνο για την έκδοση της ηλεκτρονικής εφημερίδας ο Μικρός Ρωμηός.
Tην Εθνική Γλυπτοθήκη (Άλσος Στρατού, Γουδή, είσοδος από Λεωφόρο Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Κατεχάκη).
Στην ιστοσελίδα της Εθνικής Πινακοθήκης τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε παιδικά εργαστήρια, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε περίπου πενήντα εκατομμύρια ψηφιοποιημένες συλλογές, έργων τέχνης, βιβλίων, φωτογραφιών, οπτικοακουστικών αρχείων μέσω της ψηφιακής βιβλιοθήκηςEuropeana.
Επίσης Στην Εθνική Πινακοθήκη λειτουργεί ειδική Βιβλιοθήκηεικαστικών τεχνών η οποία δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε παράλληλα με το Μουσείο, με κύριο σκοπό την υποστήριξη του ερευνητικού, μουσειολογικού και εκθεσιακού προγράμματος του ιδρύματος και την εξυπηρέτηση του επιστημονικού προσωπικού.
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη (στην οδό Διογένους 1-3 – Αρχοντικό Λασσάνη – στην Πλάκα) έχει ελεύθερη είσοδο και είναι κλειστό κάθε Δευτέρα.
Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος(στην οδό Πειραιώς 254 στον Ταύρο) ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού που διαθέτει Μουσείο, φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, πραγματοποιεί εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και διαθέτει τον “Θόλο” ένα ημισφαιρικό θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας (αντίστοιχο με εκείνο που βρίσκεται στο Πλανητάριο) όπου παρουσιάζονται οι ψηφιακές συλλογές του ιδρύματος.
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης(στην οδό Τριπόδων 23 στην Πλάκα) στο οποίο παρουσιάζονται συλλογές αναγνωστικών και σχολικών βιβλίων δημοτικού και γυμνασίου, σχολικά βιβλία από όλον τον κόσμο, παιδικά βιβλία, σχολικό υλικό (τετράδια, κασετίνες, γραφική ύλη, αρχεία, εποπτικό υλικό κλπ), εκδόσεις σχολικών βιβλίων 17ου έως 20ου αιώνα.
Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (στην οδό Ρηγίλλης και Βασ. Γεωργίου Β΄17-19, στην Αθήνα) αποτελεί ένα μουσείο που μέσα από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα τα παιδιά μπορούν να παρατηρήσουν, να σκεφτούν, να ερευνήσουν, να παίξουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν και το κυριότερο ενθαρρύνονται να αναπτύξουν την κριτική σκέψη, την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα και την αυτονομία τους.
Το συγκεκριμένο μουσείο δίνει την δυνατότητα στους μικρούς μας φίλους να οργανώσουν μια γιορτή ακόμη και τα γεννέθλια τους με την χρήση ποικίλων θεματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Επίσης το μουσείο μπορεί να ταξιδέψει σε όλα τα μέρη της Ελλάδας με τις μουσειοσκευές.
Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (στην οδό Kόδρου 9 – προέκταση οδού Bουλής – στην Πλάκα), δίνει την δυνατότητα με τις μουσειοσκευέςνα γνωρίσουν τα παιδιά της περιφέρειας τις δράσεις του Μουσείου.
Μουσείο Μαρία Κάλλας (στην οδό Μητροπόλεως 44 στην Αθήνα) όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη φωνή της μεγάλης σοπράνο και να μάθει για τη ζωή και την τέχνη της.
Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου(στην οδό Θεωρίας 12 στην Πλάκα) φιλοξενεί μία πλούσια συλλογή εκθεμάτων – έργων τέχνης που χρονολογούνται από τη Νεολιθική –Τελική Νεολιθική εποχή (6000π.Χ. – 3000π.Χ.) έως και την ύστερη Ρωμαϊκή Εποχή καθώς και εικόνες από την Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή εποχή.
Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (στην οδό Νίκης 39 στην Αθήνα), το οποίο εκτός από έκθεση αντικειμένων που έχουν διασωθεί από τον πόλεμο, θρησκευτικά σκεύη, έγγραφα και κοσμήματα διαθέτει και μουσειοσκευές.
Μουσείο Κούκλας στο Εργαστήρι Μαιρηβή (στην οδό Δεληγιώργη 33 στο Μεταξουργείο).
Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής (στην οδό Μελιδώνη 4-6 στην Αθήνα). Το Μουσείο οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια κεραμικής για παιδιά 5-12 ετών, εκθέσεις, μαθήματα κεραμικής για ενηλίκους και διαθέτει μουσειοσκευές.
To Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διαθέτει 15 διαφορετικά μουσεία. Τα περισσότερα στεγάζονται εντός της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου και έχουν αρκετό ενδιαφέρον λόγω της ιδιαιτερότητας των εκθεμάτων τους. Μπορείτε να ενημερωθείτε λεπτομερώς στον ακόλουθο σύνδεσμο:
O Πειραιάς και οι γειτονικοί δήμοι (Νίκαιας, Μοσχάτου, Κερατσινίου, Φαλήρου) επίσης διαθέτουν πολλά σημαντικά μουσεία και πινακοθήκες. Μπορείτε να ενημερωθείτε λεπτομερώς για αυτά στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Στην περιφέρεια της Αττικής υπάρχουν πολλά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σημαντικής ιστορικής αξίας. Μπορείτε να ενημερωθείτε λεπτομερώς για αυτά στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Τα Μουσεία της Χώρας μας φιλοξενούν πληθώρα εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκδηλώσεων, συναυλιών για τις οποίες μπορείτε να ενημερώνεστε από τις επίσημες ιστοσελίδες τους.
Εάν θέλετε να μάθετε όσες εκδηλώσεις συμβαίνουν στην πόλη της Αθήνας και είναι δωρεάν μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα: Ψυχαγωγία.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για δραστηριότητες που αφορούν παιδιά και εφήβους μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα: Για παιδιά & εφήβους