Μουσεία-Museums

For English press here

Ο Νομός Αττικής είναι γεμάτος μνημεία ιστορικής σημασίας, αρχαιολογικούς χώρους με σημαντικά ευρήματα και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μοναδικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας μουσεία μας. Θα ξεκινήσουμε την παρουσίασή τους από το κέντρο της Αθήνας.

Στο τέλος της παρούσας σελίδας υπάρχουν θεματικές ενότητες για τα μουσεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα μουσεία του Πειραιά και των γειτονικών δήμων και τέλος τα μουσεία που βρίσκονται στην ευρύτερη ζώνη της περιφέρειας Αττικής.

Σημειώστε ότι οι ημερομηνίες ελεύθερης εισόδου στα μουσεία είναι: 6η Μαρτίου (Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη), 25η Μαρτίου (Εθνική Επέτειος), 18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων) και 28η Οκτωβρίου (Εθνική Επέτειος) καθώς και κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου (για τις συγκεκριμένες Κυριακές εξαιρείται το Μουσείο της Ακρόπολης).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μουσείο της Ακρόπολης (στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15 στην Αθήνα): Εκτός από σύγχρονο, αποτελεί και ένα από τα ωραιότερα στολίδια των μουσείων όλης της χώρας μας αλλά και παγκοσμίως. Mπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του μουσείου με ένα κλικ εδώ.

akropolis.jpg


Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο (στην οδό Πατησίων 44 στην Αθήνα): Είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας. Το Επιγραφικό Μουσείο είναι μοναδικό στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο στο είδος του στον κόσμο (φιλοξενεί περισσότερες από 14.000 επιγραφές κυρίως στην ελληνική γλώσσα). Στεγάζεται στη νότια πτέρυγα του ισογείου του κτηρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (οδός Τοσίτσα 1, Αθήνα).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες τις ημερομηνίες που αναφέραμε στην αρχή της παρουσίασης, επιπλέον και το τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου εκάστου έτους (Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

thumbnail_eikona_2.jpg


Μουσείο Μπενάκη: Αποτελεί ένα πολυδιάστατο μουσείο που φιλοξενεί ποικίλες εκθέσεις και εκδηλώσεις σε όλα τα κτίρια του:

pepper-radio-1-lepto-Athina-benaki


Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Στεγάζεται σε δύο διαφορετικά κτίρια:

Έχει πάρα πολλές δραστηριότητες για παιδιά (μουσειοσκευές, διαγωνισμό ζωγραφικής) εργαστήρια, διοργανώνει επισκέψεις ΚΑΠΗ και επιμορφωτικά προγράμματα.

Το μουσείο κάθε Τρίτη είναι κλειστό. Κάθε Τετάρτη: 12:00 – 13:00 & Πέμπτη: 18:30 – 19:30, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο χώρο του μουσείου με ελεύθερη είσοδο (απαιτείται εγγραφή). Τα παιδιά κάτω των 18 ετών έχουν ελεύθερη είσοδο στο μουσείο.

002-copy.jpg


Μουσείο Ηρακλειδών στεγάζεται σε δύο κτίρια:

Στην οδό Ηρακλειδών 16 στην Αθήνα.

Στην οδό Αποστόλου Παύλου 37 στην Αθήνα.

Το συγκεκριμένο Μουσείο παρουσιάζει πολλά και ενδιαφέρονται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εργαστήρια που εισάγουν τα παιδιά στον θαυμάσιο κόσμο των θετικών επιστημών και της πληροφορικής, του προγραμματισμού και της ρομποτικής αλλά και αρκετές ενδιαφέρουσες δράσεις για ενηλίκους.

ηρακλειδων


Μουσείο Ψευδαισθήσεων (στην οδό Ερμού 119, είσοδος από Άστιγγος 12 στο Μοναστηράκι).

illusions.jpg


Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Αθηνών (στην οδό Αδριανού 24 στην Αθήνα).

Ancient-Agora-Museum.jpg


Μουσείο Φρυσίρα (στην οδό Μονής Αστερίου 3&7 στην Πλάκα).

fryssirasmuseum


Μουσείο Γεωαστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (στον λόφο Νυμφών στο Θησείο).

asteroskopeio-athinon


Νομισματικό Μουσείο (στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου/Πανεπιστημίου 12 στην Αθήνα) το οποίο στεγάζεται στο μοναδικής αρχιτεκτονικής κτίριο:

Το Μουσείο διοργανώνει αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, βιβλιοπαρουσιάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, διαλέξεις και ημερίδες.

nomismatiko.jpg


Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού (στην οδό Ερμού 148 στην Αθήνα) το οποίο φιλοξενεί αντικείμενα που συνδέονται με τα ταφικά έθιμα και τα κοιμητήρια στην Αρχαία Αθήνα.

keramikos.jpg


Πολεμικό Μουσείο (στην οδό Ριζάρη 2 στην Αθήνα).

polemiko-mouseio-55.jpg


Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου και Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας εντός του Πάρκου Ελευθερίας).

βενιζελος.jpg


Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (στην οδό Σταδίου 13, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα).

ethniko.jpg


Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (στην οδό Θέσπιδος 8, στην Αθήνα) το οποίο διαχειρίζεται:

Το Λουτρό των Αέρηδων που αποτελεί το μοναδικό από τα δημόσια λουτρά της Αρχαίας Αθήνας που σώζεται μέχρι σήμερα

Το Κτήριο της οδού Πανός 22 στο οποίο στεγάζεται η μόνιμη έκθεση “Άνθρωποι και Εργαλεία”.

Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (στην οδό Κυδαθηναίων 17 στην Πλάκα). Μέρος της κληρονομιάς του μουσείου αποτελεί η Συλλογή Κεραμεικών Κυριαζόπουλου που εκτίθεται στο Τζαμί Τζισδαράκη στην Πλατεία στο Μοναστηράκι. Εάν σας ενδιαφέρει να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα εκθέματα μπορείτε να επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: Συλλογή.

Το Μουσείο διαθέτει εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά και μεγάλο ενδιαφέρον αποτελούν οι μουσειοσκευές.

100-years-greek_firstPage.jpg


Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 22 στην Αθήνα).

Οι μικροί μας φίλοι μπορούν μέσα από τα παιχνίδια να ανακαλύψουν τον κόσμο του Βυζαντινού Μουσείου.

βυζαντινο


Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία (στην οδό Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7 στην Πλατεία Κλαυθμώνος) το οποίο στεγάζεται σε δύο κτίρια (Παλάτια), φιλοξενεί πολλές συλλογές και είναι υπεύθυνο για την έκδοση της ηλεκτρονικής εφημερίδας ο Μικρός Ρωμηός.

athenscitymuseum.jpg


Εθνική Πινακοθήκη αποτελείται από δύο κτίρια:

Tο Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου  (στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου 50 στην Αθήνα)

Tην Εθνική Γλυπτοθήκη (Άλσος Στρατού, Γουδή, είσοδος από Λεωφόρο Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Κατεχάκη).

Στην ιστοσελίδα της Εθνικής Πινακοθήκης τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε παιδικά εργαστήρια, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε περίπου πενήντα εκατομμύρια ψηφιοποιημένες συλλογές, έργων τέχνης, βιβλίων, φωτογραφιών, οπτικοακουστικών αρχείων μέσω της ψηφιακής βιβλιοθήκης Europeana.

Επίσης Στην Εθνική Πινακοθήκη λειτουργεί ειδική Βιβλιοθήκη εικαστικών τεχνών η οποία δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε παράλληλα με το Μουσείο, με κύριο σκοπό την υποστήριξη του ερευνητικού, μουσειολογικού και εκθεσιακού προγράμματος του ιδρύματος και την εξυπηρέτηση του επιστημονικού προσωπικού.

πινακοθηκη.jpg


Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων στεγάζεται σε δύο κτίρια:

Η Νέα Δημοτική Πινακοθήκη στεγάζεται στην οδό Λεωνιδίου & Μυλλέρου στο Μεταξουργείο)

Η Παλαιά Δημοτική Πινακοθήκη στεγάζεται στην οδό Πειραιώς 51, στην Πλατεία Κουμουνδούρου.

dimotiki-pinakothiki.jpg


Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (στην λεωφόρο Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή – πρώην εργοστάσιο Φιξ – στην Αθήνα). 

ΕΜΣΤ


Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας (στην οδό Δημοκρίτου 7 στην Αθήνα), η σελίδα ανοίγει μέσω facebook.

endymasia.jpg


Ιδρυμα Αγγέλου και Λητώς Κατακουζηνού (στην οδό Αμαλίας 4 στην Αθήνα). κατακουζηνος


Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη (στην οδό Διογένους 1-3 – Αρχοντικό Λασσάνη – στην Πλάκα) έχει ελεύθερη είσοδο και είναι κλειστό κάθε Δευτέρα.

μουσικο.jpg


Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (στην οδό Πειραιώς 100 στο Γκάζι), το οποίο μεταξύ άλλων παρουσιάζει και πολλές δράσεις για παιδιά.

GAS_MUSEUM


Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος (στην οδό Πειραιώς 254 στον Ταύρο) ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού που διαθέτει Μουσείο, φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, πραγματοποιεί εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και διαθέτει τον “Θόλο” ένα ημισφαιρικό θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας (αντίστοιχο με εκείνο που βρίσκεται στο Πλανητάριο) όπου παρουσιάζονται οι ψηφιακές  συλλογές του ιδρύματος.

ελληνικος κοσμος


Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας (στο Μέγαρο Διομήδη, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου 146 στην Αθήνα).

istoriko_arxeio_ethnikis_trapezas.JPG


Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (στην οδό Τριπόδων 23 στην Πλάκα) στο οποίο παρουσιάζονται συλλογές αναγνωστικών και σχολικών βιβλίων δημοτικού και γυμνασίου, σχολικά βιβλία από όλον τον κόσμο, παιδικά βιβλία, σχολικό υλικό (τετράδια, κασετίνες, γραφική ύλη, αρχεία, εποπτικό υλικό κλπ), εκδόσεις σχολικών βιβλίων 17ου έως 20ου αιώνα.

mouseio_sxolikis_zois_02.jpg


Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (στην οδό Ρηγίλλης και Βασ. Γεωργίου Β΄17-19, στην Αθήνα) αποτελεί ένα μουσείο που μέσα από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα τα παιδιά μπορούν να παρατηρήσουν, να σκεφτούν, να ερευνήσουν, να παίξουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν και το κυριότερο ενθαρρύνονται να αναπτύξουν την κριτική σκέψη, την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα και την αυτονομία τους.

Το συγκεκριμένο μουσείο δίνει την δυνατότητα στους μικρούς μας φίλους να οργανώσουν μια γιορτή ακόμη και τα γεννέθλια τους με την χρήση ποικίλων θεματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Επίσης το μουσείο μπορεί να ταξιδέψει σε όλα τα μέρη της Ελλάδας με τις μουσειοσκευές.

παιδικο.jpg


Μουσείο Συναισθημάτων για παιδιά και εφήβους (στην οδό Καρατζά 6 στην Αθήνα).

συναισθηματα.jpg


Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (στην οδό Kόδρου 9 – προέκταση οδού Bουλής – στην Πλάκα), δίνει την δυνατότητα με τις μουσειοσκευές να γνωρίσουν τα παιδιά της περιφέρειας τις δράσεις του Μουσείου.

παιδικης τεχνης.jpg


Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (στην οδό Καρυατίδων 4Α & Καλλισπέρη 12, στην Αθήνα).

mouseio-lalaouni-1


Μουσείο Μαρία Κάλλας (στην οδό Μητροπόλεως 44 στην Αθήνα) όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη φωνή της μεγάλης σοπράνο και να μάθει για τη ζωή και την τέχνη της.

maria-callas.jpg


Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου (στην οδό Θεωρίας 12 στην Πλάκα) φιλοξενεί μία πλούσια συλλογή εκθεμάτων – έργων τέχνης που χρονολογούνται από τη Νεολιθική –Τελική Νεολιθική εποχή (6000π.Χ. – 3000π.Χ.) έως και την ύστερη Ρωμαϊκή Εποχή καθώς και εικόνες από την Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή εποχή.

κανελλοπουλου.jpg


Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (στην οδό Νίκης 39 στην Αθήνα), το οποίο εκτός από έκθεση αντικειμένων που έχουν διασωθεί από τον πόλεμο, θρησκευτικά σκεύη, έγγραφα και κοσμήματα διαθέτει και μουσειοσκευές.

jewish.jpg


Μουσείο Κούκλας στο Εργαστήρι Μαιρηβή (στην οδό Δεληγιώργη 33 στο Μεταξουργείο).

μαιρηβη.jpg


Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου(στην οδό Ιουλιανού 33-35 στην Αθήνα).

antiquesrework.jpg


Μουσείο Χαρίδημου – Θέατρο Σκιών (στην οδό Ηρακλειδών 66, Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, στην Αθήνα).

theatro_skion_xaridimos_04.jpg


Μουσείο Δωδεκανησιακό Σπίτι (στην οδό Δωδώνης 119 στα Σεπόλια).

δωδεκανησιακο.jpg


Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης Αγγελικής Χατζημιχάλη (στην οδό Αγγελικής Χατζημιχάλη 6 στην Πλάκα).

λαικη


Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος (στην οδό Μοναστηρίου και Κρέοντος 1 στην Ακαδημία Πλάτωνος).

psifiako-mouseio-platonos-7.jpg


Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής (στην οδό Μελιδώνη 4-6 στην Αθήνα). Το Μουσείο οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια κεραμικής για παιδιά 5-12 ετών, εκθέσεις, μαθήματα κεραμικής για ενηλίκους και διαθέτει μουσειοσκευές.

mouseio-neoteris-kerameikis-5.jpg


Μουσείο Μαρίκας Κοτοπούλη (στην οδό Αλ. Παναγούλη 4 στου Ζωγράφου).

κοτοπουλη.jpg


Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο Αθηνών (στην Πλατεία Σταδίου 5 και Φωκιανού 2, στην Αθήνα).

φιλοτελικο.jpg


To Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διαθέτει 15 διαφορετικά μουσεία. Τα περισσότερα στεγάζονται εντός της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου και έχουν αρκετό ενδιαφέρον λόγω της ιδιαιτερότητας των εκθεμάτων τους. Μπορείτε να  ενημερωθείτε λεπτομερώς στον ακόλουθο σύνδεσμο:

ΜΟΥΣΕΙΑ Ε.Κ.Π.Α.


O Πειραιάς και οι γειτονικοί δήμοι (Νίκαιας, Μοσχάτου, Κερατσινίου, Φαλήρου) επίσης διαθέτουν πολλά σημαντικά μουσεία και πινακοθήκες. Μπορείτε να ενημερωθείτε λεπτομερώς για αυτά στον ακόλουθο σύνδεσμο:

ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ


Στην περιφέρεια της Αττικής υπάρχουν πολλά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σημαντικής ιστορικής αξίας. Μπορείτε να ενημερωθείτε λεπτομερώς για αυτά στον ακόλουθο σύνδεσμο:

ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ


Τα Μουσεία της Χώρας μας φιλοξενούν πληθώρα εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκδηλώσεων, συναυλιών για τις οποίες μπορείτε να ενημερώνεστε από τις επίσημες ιστοσελίδες τους.


Εάν θέλετε να μάθετε όσες εκδηλώσεις συμβαίνουν στην πόλη της Αθήνας και είναι δωρεάν μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα: Ψυχαγωγία.

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για δραστηριότητες που αφορούν παιδιά και εφήβους μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα: Για παιδιά & εφήβους

Διαφήμιση